28 Ocak 2014 Salı

Radikal Feminizm ve Liberal Feminizm, Hayvan Hakları ve Hayvan Refahına Karşı


Shrub.com sitesinde Lake Desire tarafından yazılmış eski bir yazı buldum, yazıda  hayvan hakları ve hayvan refahı radikal feminizm ve liberal feminizmle karşılaştırılıyor:

Hayvan hakları ve hayvan refahı arasındaki farkı ortaya koymak istiyorum. Hayvan refahı  çoğunuzun (ve benim) istediği şey: hayvanlara insanca davranılması. Hayvan hakları hayvanların insan kullanımından tamamen kurtarılmasını savunuyor. Her ikimiz de hayvanların gereksiz yere acı çekmesini istemiyoruz, ama neyin gerekli olduğu konusunda aynı sonuca ulaşmıyoruz.
Ben hayvan refahı ve hayvan haklarını liberal feminizm ve radikal feminizme benzetiyorum. Hayvan refahı ve liberal feminizm sistem içerisinde bir değişim yaratmaya çalışıyor, hayvan hakları ve radikal feminizm tahakkümcü hiyerarşileri çözecek bir devrim istiyor (ekofeminizm ikisine katılarak hayvan ve insanın ezilmesinin birbiriyle  ilişkili olduğunu söylüyor). Ben farklı olan yanlarımızdansa ortak hedeflerimize yoğunlaşmayı tercih ediyorum. Kendi aramızda dövüşmek dünyayı değiştirmek için gereken zamanı alıp götürüyor.”

Hayvan refahının hiçbir acıyı azaltmayacağı ve hayvanların insanlar tarafından bütün kullanılma biçimlerinin gereksiz olduğunu düşünmem bir yana  hayvan hakları ve hayvan refahı ile radikal feminizm ve liberal feminizmi birbiriyle karşılaştırmanın da elma ve armutları karşılaştırmak gibi olduğunu düşünüyorum.

Radikal feminizm; ordu, mahkeme, parlamento, evlilik vb ataerkil kurumların tamamen ortadan kaldırılmasıyla ilgilidir.

Liberal feminizm bu kurumları eşitlikçi bir konuma getirmek ve bu konularda yasal düzenlemeler yapmakla ilgilenir.

Her iki teori de mümkün olan her biçimde erkek ve kadınları eşit kılma amacını taşır, aynı anda hedefleri için çalışabilir.

Hayvan hakları hayvan kullanmanın tamamen terkedilmesini hedefler.

Hayvan refahı hayvan kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeler yapmayı hedefler.

Burada temel hedefler aynı değildir: hayvan refahı hayvanlara faydalanmacı bir tarzda yaklaşır ve hayvanları kullanırken onların daha az acı çekmesini hedefler. Nihayetinde insan menfaatlerini hayvan menfaatlerinin üstüne koyar.  Sadece rahatça azaltılabilecek acıları azaltmaya odaklanır ve hayvanların kullanılmasına izin verir. Hayvanları kullanma olgusunu sorguladıkça hayvanların ne kadar acı çektiğinin bir önemi kalmaz; çünkü bunu sorgulamak hayvan kullanmaya müdahale etmek demektir. Hayvan haklarından farklı olarak hayvan refahı hayvan kullanmayı sorgulamaz.

Bu yaklaşımları örneklendirelim:
Hayvan hakları /Hayvan hakları: Fiziksel olarak istismar edilmiş bir kadını ele alalım:
Hayvan refahı: Kadını 20 kez dövmeyin, dövmek zorundaysanız, 10 kez dövün.
Hayvan hakları: Kadını dövmeyin.

Liberal feminizm/radikal feminizm: gene aynı kadını ele alalım:
Liberal feminizm: evlilik kurumunda gerekli yasal düzenlemeleri yapmalı ve dayak yemesine sebep olan boşlukları doldurmalıyız.
Radikal feminizm: istismarcıya kurbanı dövme gücünü veren evlilik kurumunu tamamen ortadan kaldırmalıyız.

Bu noktada liberal feminizm akla yatkın gelirken hayvan refahı gülünç oluyor. Elbette  bu ikisi birbiriyle karşılaştırılamaz. Bunun sebebi evlilik kurumunun yasal düzenlemelerle eşitlikçi niteliklere kavuşturulabilmesidir. Kadın kendi bedeni üzerinde kontrol sahibi olabilir, kendi seçimlerini yapabilir, kendi kararlarını verebilir; ama insanlar tarafından kullanılan ve  insanlarla yaşayan hayvanlar söz konusu olduğunda bu seçenek imkânsız. Hayvanların “sahipleri” hayvanlar üzerinde egemenlik sahibidir, nasıl dilerlerse öyle yapabilirler ve bu durum ancak insanlar hayvanlara “sahip olmaya” son verir, hayvanları evlerinde beslemekten vazgeçer, evcilleştirmeye son verir ve vahşi yaşamı kendi haline bırakılarsa durdurulabilir. Benim görüşüme göre radikal ve liberal feminizmi bir araya getirmek ideal bir çözüm yaratabilir (evlilik hâlâ evlenmek isteyen insanlar için daha güvenli bir kurum haline getirilebilir, aynı anda evliliği yegâne birliktelik biçimi yapan toplumsal şartlanmalar ortadan kaldırılabilir) oysa PETA’nın gösterdiği gibi hayvan hakları ve hayvan refahını birleştirmenin bir anlamı olmayacağı gibi önemli bir değişim de meydana getirmeyecek.

Not: (http://chimeraschimeras.blogspot.com/ -- Bu yazı 17 yaşında Hint bir yazara ait.)

Kaynak: http://hayvanozgurlugucevirileri.com/2013/03/17/radikal-feminizm-ve-liberal-feminizm-hayvan-haklari-ve-hayvan-refahina-karsi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder